Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Научни скуп Епархије бачке

 

Одмаралиште Црвеног крста Бачка Паланка у Багремари је било прошлог викенда домаћин дводневног научног скупа Епархије бачке, Црквене општине Бачка Паланка и Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду под називом „Епархија бачка у осмовековној историји Српске православне цркве“.

На свечаном отварању научног скупа су се обратили Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, архијерејски намесник протојереј Бране Миловац, заменик председника Општине Бачка Паланка Александар Борковић, проф.др Светозар Бошков управник Центра за историјска истраживања Филозофског факултета у Новом Саду, а испред Министарства правде Републике Србије – Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама поздравне речи упутио је Марко Николић.

Отварању симпосиона претходила је Света Литургија у храму Покрова Пресвете Богородице, којом је началствовао протонамесник Игор Игњатов, парох при храму Светога Симеона Мироточивога у Ветернику. Евхаристијском сабрању присуствовали су учесници научног скупа. На крају Литургије служен је помен упокојеним архијерејима Епархије бачке.

У име Епархије бачке симпосион је отворио протојереј Бране Миловац који је пренео благослов Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког господина Иринеја.

И други дан научног скупа је почео Светом Литургијом, након чега је владика Иринеј поздравио учеснике научног симпосиона и изразио радост због уложеног труда на пољу истраживања мисије Српске православне цркве и Епархије бачке.

Учесницима научног скупа се обратио и проф. др Светозар Бошков са представљањем учесника.

-Одсек за историју Филозофског факултета у Новом Саду се труди да спаја људе, различите науке и научнике и да, најпропстије речено, шири истину јер нас она спаја и историја треба да нас окупља. Овом приликом бих рекао да на овом скупу учествује осамнаест институција из Србије, Беча и Будимпеште, као и 35 излагача распоређених у шест секција.

У име локалне самоуправе, као домаћина научног скупа, обратио се заменик председника Општине Александар Борковић.

-Велико је задовољство што могу да вас поздравим у име локалне самоуправе и што сте одабрали баш Бачку Паланку за овај величанствени скуп. Мало је оних који могу да се подиче оваквим традицијама дугим више векова, а сигуран сам да ће се овим скупом доказати колики утицај има Српска православна црква на историју, културу и традицију српског народа, изјавио је Борковић.

Др Марко Николић из Министартства правде Србије – Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама је навео да је кроз историју потврђено историја да је Српска православна црква увек имала кључну улогу и одредницу као основ и залог непролазног идентитета српског народа.

-У том контексту, а без обзира на бројна искушења и изазове, треба увек имати на уму Јеванђељски аксиом да Цркву врата пакла неће надвладати. То је посебно актуелно данас па је неопходно да свако сходно својим даровима и послушањима буде уз њу и са њом. Епархија бачка је кроз историју несмањеним интензитетом вршила своју спасењску и узвишену мисију и улогу. Она то чини и данас са истим интензитетом на челу са преосвећеним Владиком Иринејом.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић није крила задовољство учешћем на овом научном скупу.

-Однос Владе Војводине према Српској православној цркви као главном стожеру духовног и националног идентитета нашег народа је најдубље поштовање и то је потпуно природно, рекла је Драгана Милошевић. – СПЦ јесте наша најстарија српска кућа и најважнија институција која је прво искристалисала, а онда и очувала српско национално биће. Сигурно се то не би догодило да Свети Сава 1219. године није изборио аутокефалност Српске православне цркве, а то је омогућило да се створи српска држава на хришћанским темељима и јединствена култура која је и дан данас део светске културне баштине. Зато тај догађај јесте епохална дводелница целокупне наше историје.

Научни скуп Епархије бачке у Бачкој Паланци је организован поводом обележавања јубилеја – осам векова аутокефалности Српске православне цркве.

Д. З.