Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Добар глас далеко се чује

Иза Црвеног крста Бачка Паланка је још једна у низу успешних година како на хуманитарном, тако и на друштвено-корисном плану. Наша општина ће највероватније и ове године постати најхуманија средина у Србији и то не само у добровољном давању крви, већ и у другим видовима хуманости.

-Ова година нам је била одлична по свим питањима, рекао је секретар Црвеног крста Бачка Паланка Бранислав Шобот. – Успели смо да одговоримо на све изазове који су се пред нама нашли. Обезбедили смо довољну количину хране и хигијенских производа за помоћ социјално угроженима у нашој општини, а и у сарадњи са Центром за социјални рад смо поделили пакете са основним прехрамбеним намирницама. Имамо одличну сарадњу са локалном самоуправом и председником Општине Браниславом Шушницом, па помогнемо свим суграђанима који се њему обрате за помоћ, али тада извршимо проверу из простог разлога да не би неко добио два пута помоћ. Поред Општине Бачка Паланка, остварили смо одличну координацију и сa Центром за социјални рад.

Што се тиче наших редовних задатака, обавили смо све од едукација по свим питањима по школама, а имали смо и велики број теренских задатака и обезбеђивали смо све школске кросеве. Било нам је мало напорно јер смо велику обавезу имали у Багремари, а кроз наше Одмаралиште је ове године прошло више од 400 деце. Цело лето смо у нашем Одмаралишту организовали велики број семинара. Део средстава које смо зарадили уложили смо у унапређење објекта проширивањем капацитета, прављењем настрешница за школу у природи. Пуно смо радили и пуно уложили у будућност. Циљ нам је да и у 2020. години радимо још више на афирмацији излетишта Багремара и нашег Одмаралишта. Имамо обећање од председника Општине да ће се наредних година ставити акценат на излетиште, јер Паланчани заслужују да имају један такав простор који се само треба мало уредити. У плану је постављање јавних тоалета за излетнике и бициклисте који пролазе кроз Бачку Паланклу и Багремару да имају где да се истуширају. За неколико година ће Бачка Паланка бити препознатљива не само по Дунаву, него и по прелепом излетишту у шуми које је удаљено само пет километара од реке.

Наша општина је препознатљива и по добровољном давању крви, иако је то некима већ превише пута истицано, али дати некоме свој део тела како би му се помогло је врхунац човечности и хуманости.

-Наставили смо истим интезитетом и у овој години на овом пољу, а највероватније ћемо и ове године достићи тих 5 одсто. То нам је постао стандард, грађани се сами одазивају и више немамо речи којима бисмо се захвалили. Просто речено, то је Бачка Паланка, то су људи који су ударили темељ хуманости за будуће генерације. Што је најважније, ми сваке године обнављамо нашу велику хуману породицу са више од 200 нових младих давалаца крви.

Рађено је пуно и на комерцијалној обуци из прве помоћи по бачкопаланачким фирмама, што је обавеза и по Закону о раду.

-Мислим да ћемо следеће године још више радити на едукацији омладине из пружања прве помоћи, јер је то део опште културе који је запостављен у редовном образовању. Стално на располагању имамо по десетак волонтера у сваком селу, тако да у року од сат-два времена можемо да окупимо око 200 волонтера у случају неке хитне ситуације. Ако су потребе веће, онда је број волонтера много много већи што је показала 2014. година када су нашој земљи биле катастрофалне поплаве.

Морам да додам да смо захваљујући покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова добили нови комби вредности 3,2 милиона динара које нам је потребно за теренски рад. Фирме и појединци нам помажу, наравно у складу са својим могућностима, а словеначка фирма „Ковис БП“ је уплатила 240 хиљада динара за едукације деце и омладине у Багремари из наше општине. Пре неколико дана је и генерални директор „Србија гаса“ Душан Бајатовић уплатио 300 хиљада динара Црвеном крсту Бачка Паланка на основу остварених добрих резултата на пољу хуманитарног рада. Добар рад се далеко чује, закључује Шобот.

Када је у питању 2020. година, Црвени крст ће наставити истим интензитетом на пољу хуманитарног рада.

Д. З.