Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

У ОДМАРАЛИШТУ ЦК БАЧКА ПАЛАНКА ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА ВОЛОНТЕРЕ

МОТИВАЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЛАШТВА КРВИ

 

Тродневни семинар везан за мотивацију добровољног давалаштва крви у организацији Црвеног крста Војводине и новосадског Завода за трасфузију крви одржан је од четвртка до недеље уз присуство тридесетак волонтера из осам војвођанског градова и општина. Семинар је одржан у Одмаралишту Црвеног крста Бачка Паланка у Багремари, због више него одличних услова, али и остварених резултата у овом виду хуманости. О мотивацији добровољног давалаштва крви у Бачкој Паланци не треба трошити сувише речи. Годинама уназад је Бачка Паланка проглашавана за најхуманију средину у давалаштву крви, сви причају о нашој општини у суперлативима када је у питању овај вид хуманости, од услова за давање крви до рада волонтера на терену.

Теме на семинару су, између осталих, биле комуникација, тимски рад и брига о другима,а предавачи Јосип Бошњаковић из Завода за трансфузију крви Нови Сад, Светислав Вуков из Црвеног крста Кула, Софија Јовановић и Јелена Милић Шућур из Црвеног крста Војводине, као и Марија Чукић из Црвеног крста Србије.

-Семинару су присуствовали волонтери из целе Војводине, а оно чиме смо се бавили су, пре свега, комуникационе и презентационе вештине које ће им значити у даљем раду на мотивацији добровољног давалаштва крви. Након овог семинара волонтери добијају вештине са којима могу у својим срединама да раде са другима на развоју добровољног давалаштва крви, истакао је Јосип Бошњаковић.

Марија Чукић из Црвеног крста Србије је подвукла да би свако ко је здрав требало да даје крв и то редовно.

-Сматрамо да је редовно давање крви када даваоци дају кап драгоцене течности бар два пута годишње. Треба да кажемо да поред неких 700 запослених у мрежи Црвеног крста у Србији, имамо око 60 хиљада волонтера, а у самом добровољном давалаштву крви их је према последњим подацима осам хиљада, навела је Марија Чукић.

Након заврпшеног семинара, волонтери ће преносити стечена знања и промовисати добровољно давалаштво крви осталим волонтерима и свим потенционалним даваоцима.

Д. З.