Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ СПРОВЕДЕНА ПРОДУЖЕНА АКЦИЈА ДАВАЊА КРВИ

ОДАЗВАЛО СЕ ВИШЕ ОД 150 ПАЛАНЧАНА

 

У среду је у Црвеном крсту Бачка Паланка одржана продужена акција добровољног давања крви која је одржана од 8 до 18 часова уз паузу од 12 до 14 сати. У питању је редовна августовска акција давања крви у граду која је организована у продуженом термину јер су залихе крви испод минимума, потражња је велика, а и да би се одазвали они даваоци и хумани људи који раде пре подне. Овај пут се одазвало 157 давалаца крви, а поново је значајан  број био нових давалаца, тринаест.

Није случајно што је новосадски Завод за трансфузију крви кренуо од Бачке Паланке са продуженим акцијама, јер је наша општина годинама уназад била најхуманија средина у свим сегментима, па и у добровољном давању крви. Бачка Паланка је једна од војвођанских општина која је до сада показала најбоље резултате, а зашто не рећи да је по добровољном давалаштву крви средина број један.

-Акција је протекла јако добро у Бачкој Паланци, као и увек до сада. Сада је летња сезона јер су залихе крви веома ниске, не само у нашој, него и у другим службама, па смо принуђени да организујемо продужене акције. Овај број давалаца и јединица крви у Бачкој Паланци ће нам јако пуно значити и користим прилику да позовем и друге даваоце из насељених места у бачкопаланачкој општини да се одазову у што већем броју. Крв нам заиста недостаје, велики је проблем што је лето, врућине су, годишњи одмори, распусти, па је значајно мањи одзив него иначе у свим срединама. Свака јединица крви нам заиста много значи. За сада је само у Бачкој Паланци одржана продужена акција добровољног давања крви, али ћемо нешто морати да радимо на том плану, где год то могућности дозволе. Највероватније ће после Бачке Паланке продужена акција бити одржана у Инђији, јер су то две општине са најбољим резултатима и могућностима за овакве акције у Војводини. Мислим да ћемо и у овој сремској општини организовати продужену акцију и да ће се на тај начин ситуација са резервама крви бар мало поправити и довести на задовољавајући ниво, каже др Васа Кулиџан из новосадског Завода за трансфузију крви.

Др Кулиџан наглашава да су им потребне све крвне групе, али највише нулта која је универзална крвна група, односно која се може искористити у свим приликама.

И ову акцију су заједничким снагама организовали Црвени крст Бачка Паланка и Завод за трансфузију крви Нови Сад, а овог месеца су у нашој општини планиране само још две акције и то 11. августа у Силбашу и Челареву.

Д. З.