Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Успешна година изa паланачког Црвеног крста

Од Паланчана нема хуманијих

Бачка Паланка се годинама уназад препознаје по хуманости и то није само пуко хвалисање, то су чињенице. У години на измаку у Црвеном крсту Бачка Паланка истичу да је ово била веома успешна година, ако ни због чега другог оно због тога што је Одмаралиште у прелепој Багремари приведено намени. Наша средина ће највероватније и у 2015. години постати најхуманија, али не само по добровољном давалаштву крви. То су показали волонтери на бројним акцијама, догађајима и на свим местима.

-У овој години смо пуно тога радили, а много урадили. Највише рада и труда смо уложили на опремање Багремаре и нашег омладинско-едукативног центра где се већ увелико одржавају семинари о дроги, алкохолу, првој помоћи… То је она прича о којој смо маштали на почетку и ево за годину ипо дана смо завршили фантастичан објекат. Већ смо у Багремари имали групу социјално угрожене деце са наше територије и то је мисија коју намеравамо у наредном периоду да испуњавамо. Ради се о томе да деца чији су родитељи слабијег материјалног стања и немају могућности да пошаљу децу на одмор, могу да нашим едукаторима да учествују у камповима, школама у природи и тако даље. Тиме ћемо им бар мало улепшати младост и детињство. Наравно, уколико будемо могли, промовисаћемо Багремару у смислу када су термини слободни да се увежемо и договоримо са школама да школе у природи могу да се одржавају овде са знатно мањим новчаним средствима. Имали би при томе ако не исти, онда и бољи програм и садржај, јер ми имамо квалитетне кадрове за то, каже Бранислав Шобот, секретар Црвеног крста Бачка Паланка.

Прелепо бачкопаланачко излетиште Багремара је као Богом дано за припреме спортиста и спортских екипа.

-Имали смо већ сарадњу са кајакашима Зорке из Шапца који су одушевљени са условима. Спортисти су на једном месту, у миру и тишини, издвојени из града. а то је оно што им је најпотребније, наглашава Шобот.

Бачка Паланка је по добровољном давалаштву крв и годинама уназад у врху, а ове године је задржала тај континуитет. Оно што посебно радује је пораст броја младих добровољних даваоца крви. Тај тренд се из године у годину наставља и константно расте.

-Сигуран сам да смо и ове године прешли пет одсто, иако смо имали у петак акције у Младенову. За наредни период се уопште не плашимо да ли ћемо изгубити корак са том границом од пет одсто за најхуманију средину. То је постао тренд да млади кад постану пунолетни иду да дају крв. Захваљујемо се средњим школама чији су ђаци показали хуманост, то им је усађено у свест, али давно пре, јер су имали некога из породице који је добровољни давалац крви. Са таквим младим особама је онда лако радити. Са волонтерима смо пуно радили, путовали смо и по Србији , припремали су се и едуковали да би знање могли да пренесу на другу децу. О снази волонтера не треба ни да причамо. Ниједна акција од добровољног давања крви до прикупљања хуманитарне помоћи у граду и на селу не може да прође без наших волонтера. Они себе несебично дају, не Црвеном крсту, већ нашој локалној заједници. Ако постоји математика који су израчунали у свету да се за један уложени евро у волонтере враћа 7-8 евра, онда је то огромна сума. Враћа се преко едукације, учења деце… Дакле, кроз рад са волонтерима радимо на томе да они касније постану добри људи, спортисти, лекари…, навео је Шобот.

Од наредне године, кажу у Црвеном  крсту Бачка Паланка, очекују много рада на свим пољима.

-Жеља нам је да нам се база волонтера и добровољног давалаштва крви повећа и максимално ћемо радити на томе. Желимо и да нам волонтери немају посла, односно да нема поплава, земљотреса…, него да се дружимо на лепим акцијама. И на крају, да нам Багремара засија пуним сјајем. Тамо треба још уложити средстава у смислу обезбеђивања грејања и хлађења целог објекта и да што боље припремимо нашу децу и омладину за будући живот у овим тешким временима, закључио је секретар ЦК Бачка Паланка Бранислав Шобот.

О хуманости Паланчана је до сада пуно писано и причано, али истовремено недовољно, јер они сваком новом акцијом себе надмашују. На крају крајева, хуманост је одраз човека и његове људскости.

Д. Зорић