Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Успешан почетак године

Акција добровољног давања крви одржана у граду

 

Прва овогодишња акција добровољног давања крви када је у питању град, одржана је у среду у Црвеном крсту Бачка Паланка када се одазвало 151 житељ Бачке Паланке, а од тога је и овај пут било седам нових. То говори да се у Бачкој Паланци веома добро ради на промоцији овог вида хуамности, пре свега код омладине.

-Акција је протекла одлично, као и увек у Бачкој Паланци. Имали смо преко 150 житеља Бачке Паланке који су одвојили пет минута свог времена и дошли да дају део себе и тако помогну некоме коме помоћ треба. Наравно, велику захвалност дугујемо пре свега добровољним даваоцима крви, али исто тако и Црвеном крсту Бачка Паланка који одлично организује акције и води их на најбољи могући начин, каже др Васа Кулиџан из новосадског Завода за трансфузију крви и додаје да су тренутно резерве крви у Војводини стабилне и да нема неких већих потешкоћа. Ипак, др Кулиџан додаје да се то стање врло брзо промени, те се мора водити рачуна и константно радити на терену са Црвеним крстом.

Бачкопаланачки Црвени крст још није добио званичан податак колико је у прошлој години имао добровољних давалаца крви, односно проценат који су остварили, али у овој хуманитарној организацији су уверени да су и у 2015. години прешли ту магичну цифру од пет одсто.

Секретар ЦК Бачка Паланка Бранислав Шобот нас је упознао са новинама око проглашења најхуманијих средина у Србији које су ступиле на снагу од 1. јануара 2016. године.

-По тим новинама, додељују се три плакете за најхуманији град и седам плакета за најхуманију општину са најбољим резултатима у добровољном давању крви, као и плакете ”Широко срце” за остварене резултате у добровољном давању крви у категорији средње школе, факултети, јавна предузећа, насељена места и удружења грађана. То значи да смо ми и по овим правилима међу најхуманијим општинама у Србији, навео је Шобот.

Д. З.