Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Солидарност је у менталитету наших људи

Хуманост и солидарност су нам преко су потребни у условима кад се кроз транзицију системски ствара много нове сиротиње. С почетком зиме потребе немоћних,

бескућника, гладних, болесних, старих…још су очигледније. То је питање људскости и савести оних који имају и који лагодно живе. Ово се могло чути ових дана од младих волонтера Црвеног крста у бачкопаланачкој вароши, а они, како сами кажу, хуманост су учили од старијих, понели су то из куће али су се и едуковали у овдашњем Црвеном крсту. Веле хуманост је у менаталитету људи који живе на овим просторима. Између осталог, зато овдашњи Црвени крст са својим бројним волонтерима постаје један од препознатљивих брендова ове општине.

– О нашој организацији у јавности обично се говори када се сумирају резултати добровољног давалаштва крви, а у овој сфери хуманости житељи Бачке Паланке већ деценијама су у врху у Србији – каже Бранислав Шобот, секретар овдашњег ЦК. – Наши стручни тимови који су едуковани у организацијама ЦК, односно волонтери, поред нас шесторо стално запослених, исказали су се у својој хуманости приликом бројних елементарних непогода, деловања у несрећама, ванредним ситуацијама…

Потреба да се помогне унесрећенима посебно је изражена у ванредним ситуацијама. Видели смо то у мају 2014. године када су биле велике поплаве у Србији и када су пре неколико година били велики снежни наноси у Војводини. Тада су се буквално за ноћ скупили људи, прикупљали помоћ, ишли на терен… Пружање прве помоћи у саобраћајним и другим несрећама, често је питање живота, а промовисањем и едукацијом младих из прве помоћи Црвени крст интензивно ради по основним и средњим школама, предузећима и у склопу обуке возача. Црвени крст има и службу тражења која се исказала у последње две деценије. Ту је и едукација младих кроз теме борбе против алкохолизма, дроге, трговине људима, сиде и свега што представља опасност за друштво.

У сваком од 13 села постоји основа организација ЦК, са секретаром који је волонтер. Када год је потребно активира се у сваком селу још по пет волонтера који су спремни одмах да помогну.  – Ако том броју додамо чињеницу да у самој Бачкој Паланци веома брзо можемо да мобилишемо још 30-так волонтера, лако је израчунати да за пар сати располажемо са преко стотинак спремних људи. Наравно, имамо много више волонтера, али овај број можемо врло брзо да окупимо. Најважније је што су волонтери углавном млађи људи, који су обучени и са којима се констатно раде едукације – вели Шобот.

– Што се тиче потенцијала волонтерске мреже ми смо као средина оштећени, јер у нашој општини нема високог школског образовања. Наша деца која су код нас волонтирала седам-осам година одлазе на студије у Нови Сад, Београд, Суботицу, иностранство. Зато ми сваких неколико година обнављамо волонтерску мрежу, али смо срећни што смо обучили велики број младих. Сада има много њих који су код нас волонтирали, који доводе своју децу у ЦК и то је нека прича која има будућност.

Социјала огледало друштва

Када овде говоре о стању социјалне угрожености дела становништва нуде и нека решења, али и захваљују онима који помажу и апелују на оне који су до сада превидели потребу да помогну.
– Социјална слика у нашој општини, као и претходних година, није баш бајна, али није ни катастрофална – оцењује Шобот. – Мислим да имамо предиспозиције да нам буде боље и идемо ка томе. Уз Црвени крст Војводине и Србије, Владу Војводине и Дирекцију за робне резерве, од којих добијамо помоћ, од наше локалне заједнице очекујемо још већу  помоћ у помагању социјално угроженима. Ниједна локална самоуправа, па ни наша, не може сама да изађе из тог проблема, па уз њу, ЦК и Центар за социјални рад мора да се укључи и привреда. Тако бисмо решили велики број проблема социјално угрожених, међу којима има доста оних који су остали без посла баш у овдашњим фабрикама.

М. Суџум

logo