Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Ситуација са ортопедским помагалима веома тешка

Апел грађанима

 

Све је већи број тешко оболелих грађана којима су потребна скупа помагала и онда се у тако тешким и безизлазним ситуацијама болесни обраћају Црвеном крсту. Међутим, у овој хуманитарној организацији нису увек у прилици да сваком изађу у сусрет, из простог разлога што имају јако мало помагала.

-Имамо велику потражњу за ортопедским помагалима од стране житеља наше општине, почев од штака, ходалица, инвалидских колица и антидекубит душека. На жалост, то је све јако скупо и многи нису у могућности да их купе. Надлежна комисија у Социјалном то слабо више даје, по новим правилима то морају бити тешки случајеви. Онда се они нама обраћају, али је мали број помагала које ми имамо. С друге стране, има људи који и проходају, а забораве да нам врате помагала па их ми зовемо, каже секретар ЦК Бачка Паланка Бранислав Шобот.

Ова хуманитарна организација стално апелује на наше суграђане да уколико имају ортопедска помагала у кући, а која им не требају, да их донесу у Црвени крст, јер тако помажу другима у невољи.

-То је боље него да пропада. Велика нам је потражња за антидекубит душецима. Имамо један који је, на жалост, нон стоп у оптицају и покушаћемо да набавимо још један. То је нешто са чиме се све више и више сусрећемо, људи због болести леже па се стварају ране по телу. Ми смо ту да им помогнемо како год знамо и умемо, међутим нећемо моћи ништа да учинимо ако нам се не придруже остали житељи наше општине. На жалост, таква је ситуација у држави да се такве ствари тешко добијају. Некад је то могло на рецепт да се добије или преко лекара, али сада је другачије. Зато из недеље у недељу апелујемо преко медија да нам људи донесу било које ортопедско помагало које имају, а не треба им, наводе у Црвеном крсту.

Д. З.