Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Симулиран ратни сукоб

Протекле суботе је у Одмаралишту Црвеног крста у Багремари симулиран ратни сукоб са заробљеницима, рањеницима и погинулима. Ова манифестација је одржана у оквиру „Raid cross“, односно „Шта знаш о Црвеном крсту“. Манифестација је окупила око педесетак волонтера, секретара и стручних сарадника из 25 војвођанских организација, а том приликом је симулиран ратни сукоб са упадом војника на предавање у школи, заробљавањем, рањеницима и погинулима. Симулација је толико била реалистична да волонтери заслужују све похвале.

-Ову активност називамо „Raid cross“, то у преводу значи „Шта знаш о Црвеном крсту“ и она је настала по угледу на активност коју су најпре развили француски и белгијски Црвени крст, каже испред организатора манифестације Софија Јовановић, стручни сарадник Црвеног крста Војводине. – Имали смо овде пет полигона који симулирају различите ситуације из оружаних сукоба са циљем да волонтери на сопственој кожи осете проблематику оружаних сукоба и да науче нешто о Међународном хуманитарном праву. Око педесетак волонтера из више од двадесет војвођанских организација Црвеног крста је већ прошло обуку из Дифузије и Међунардног хуманитарног права. Они су дошли овде у Бачку Паланку да мало обнове знања и да кроз једну другачију активности науче о спровођењу Међународног хуманитарног права и поштовању Женевских конвенција.

Ова манифестација у Багремари је послужила и за развој волонтеризма у Бачкој Паланци, али и другим срединама, са циљем привлачење што већег броја нових младих волонтера.

Д. З.