Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Симулиран пожар у биоскопу

Црвени крст Бачка Паланка организовао симулацију вежбе деловања у несрећама

Црвени крст Бачка Паланка је у четвртак код биоскопа „Војводина“ реализовао симулацију вежбе у деловању у несрећама у сарадњи са Ватрогасном јединицом Бачка Паланка и Службом хитне медицинске помоћи Дома здравља „Др Младен Стојановић“. Симулиран је пожар у бисокопу са четири повређена лица. Ватрогасци су интервенисали са три ватрогасна возила, а волонтери Црвеног крста Бачка Паланка су одмах по изношењу повређених лица им пружали прву помоћ до доласка екипе Хитне помоћи.

-Као и свих претходних година, симулирали смо несрећу у сарадњи са нашим колегама ватрогасцима-спасиоцима, волонтерима Црвеног крста и екипом Хитне помоћи. Циљ акције је да се види спретност, пре свега волонтера, јер посвећујемо велику пажњу у раду са њима, односно првој помоћи као једној од наших најважнијих делатности. Људи треба да виде колико смо обучени и колико смо вешти у нашем позиву, да могу да се данас-сутра ослоне на Црвени крст. Овом вежбом показивамо колико је прва помоћ значајна, пре свега у смањивању последица повређених или оболелих особа. Овде је у питању била симулација пожара у биоскопу уз реалистички приказ повреда, а том приликом показујемо како то стварно може да изгледа. Ова акција такође показује колика је наша способност и спремност деловања у таквим ситуацијама. Акцију су увеличали деца, ученици првог разреда ОШ „Свети Сава“ и ОШ “Вук Караџић”, а надам се да ће и они једног дана постати наши волонтери, каже Драгана Милић из Црвеног крста Бачка Паланка.

Пружање прве помоћи у случају повреде или болести је веома важно и у таквим ситуацијама не треба паничити и треба знати како поступити. Зато прва помоћ треба да постане део опште културе сваког човека. У не малом броју случајева, пружање прве помоћи смањује смртност до доласка екипе Хитне медицинске помоћи.

Д. З.