Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ

Милан Кукрић рекордер

 

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви (14. јуна) у понедељак је у Црвеном крсту Бачка Паланка одржана традиционална свечана додела јубиларних признања за најхуманије људе у нашој средини. Јубиларна признања су уручена 35, 50, 75 и 100 давања крви.

-Трудимо се да у овој ситуацији, колико можемо, дамо на значају добровољним даваоцима крви. На крају крајева, захваљујући њима је ова средина постала препознатљива по епитету најхуманије у Србији већ десет година узастопно, а много пута и пре тога. Мислим да је то понос свих нас, јер се никада није десило да неком од наших суграђана, не дај Боже, зафали крв за операцију. То довољно говори колико је овај народ хуман, рекао је секретар ЦК Бачка Паланка Бранислав Шобот и додао да се ова организација труди да што више промовише давање крви, првенствено међу младим нараштајима. Томе у прилог довољно говори чињеница да општина Бачка Паланка сваке године има 120-150 нових давалаца крви.

Свечаном скупу су присуствовали и стручни сарадник у Црвеном крсту Војводине Јелена Милић Шућур и заменик председника Општине Александар Борковић.

-Хвала вам свима на ономе што нам пружате, дајете и чините да наша средина буде најхуманија у Србији. Хвала вам што помажете грађанима целе Србије у најтежим тренуцима. Врло је тешко наћи речи које би описале све оно што ви радите, али дефинитивно је хуманост најлепша људска особина, навео је Борковић.

У Клуб 100 су ове године ушли Милан Кукрић, Владо Kралик, Милинко Лаћарак, Петар Милчић, Бранислав Роквић, Томислав Савић, Милан Милостражић, Миленко Станковић, Михајло Козомора, Љубица Свитлица, Мирјана Фекете и Зорка Зец. Милан Кукрић је рекордер по броју давања крви. Он је чак 150 пута дао крв у протеклих нешто више од четири деценије.

-Кренуо сам још када сма био млад, негде од 1975.-1976. године.  Истрајао сам на томе и, ево, дошао до импозантне цифре од 150 давања крви. На крају крајева, то је и здраво, изузетно се добро осећам. Никакве бенефите нисам имао, нити сам тражио у последње четири деценије. Привукао сам око 200 младића на добровољно давање крви. Апелујем и позивам младе на давање крви, оне који могу, да се укључе јер је то јако здраво. Можда ће се и неко после ове доделе признања одлучити да постане добровољни давалац крви, каже Милан Кукрић из Бачке Паланке.

У културно-уметничком програму су учествовали чланови Културног клуба “Звоно”, Књижевног клуба ДИС, Клуба класичне гитаре Акорд.

Црвени крст се захваљује свим локалним медијима и интернет порталима на подршци и праћењу активности, а овом приликом су уручене су и захвалнице “Недељним новинама” дописништву “Дневника” и Радио телевизије Војводине.

Љубица Свитлица: Поносим се

Љубица Свитлица из Младенова је крв дала 52 пута. Она се поноси својом хуманошћу, јер ниједног тренутка није помислила на неку награду за дату крв.

-За мене је највећа награда ако је неко преживио због моје крви, па макар и у Африци. То ме чини срећном, а сви из моје породице су добровољни даваоци крви. Моја порука младима је да дају крв, то ништа не боли, а чини их срећнима, јер преживе многи људи захваљујући њима, истакла је Љубица Свитлица из Младенова, добитник јубиларног признања за 50 давања крви.

Д. З.