Светски дан борбе против трговине људима

Волонтери Црвеног крста Бачка Паланка и ове године су се укључили у обележавање Светског дана борбе против трговине људима (30. јул). Том приликом је волонтер ове организације и едукатор из области трговине људима Николина Миловац одржала предавање деци из Суботице и Сомбора узраста петих и шестих разреда основних школа који се налазе на опоравку у Одмаралишту Црвеног крста Бачка Паланка у Багремари.

Статистички подаци говоре да је у Србији прошле године било 190 пријављених случајева трговине људима од којих је 76 идентификовано, а 71 жртва је била из Србије. Ови подаци говоре да је трговина људима присутна и у нашој земљи, а не само у западним земљама. Жртва трговине људима може бити свако, код нас је најприсутнија сексуална експлоатација, а најчешће жртве су жене и девојчице. У Србији људи још не схватају колико је то велики и опасан проблем, коме се мора стати на пут.

Светски дан борбе против трговине људима установљен је 2013. године у оквиру Резолуције донете на 68. заседању Уједињених нација.

Д. З.