Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Помоћ, а не народна кухиња

Већ годинама се у Бачкој Паланци, с времена на време, а обично пред зиму, чују гласови о потреби отварања народне кухиње, које за сада нема. О томе да ли је Бачкој Паланци

потребна кухиња организована као у другим општинским средиштима, у овдашњем Црвеном крсту имају мишљење другачије од уобичајеног.

– Сматрам да не постоји потреба за народном кухињом у форми каква је сада присутна у већини других средина – оцењује Бранислав Шобот, секретар ЦК у Бачкој Паланци. – За нас је највећи проблем што је наша општина територијално велика и разуђена, па, на пример, од Паланке до Пивница има 40 километара. Док стигнете до тамо, а кухиња би вероватно била у центру општине, где живи и највише људи, све друго било би скупље од хране коју носите. Нефер би било да кухиња постоји само у Бачкој Паланци, а да села неко заборави.

У овој средини скоро да нема бескућника, па у Црвеном крсту сматрају да је рационалније снабдети социјално угрожене прехрамбеним пакетима намирница, да сами себи спремају оброке.- Већина оних који би имали право на оброк у народној кухињи има своје куће или станове, али немају шта да спремају. Морамо им пружити шансу да сами себи спремају оброке, помаже им се и помагаће им се у огреву, па ако ложе ватру, нека нешто и скувају.

За све остале теже категорије се зна како се њихови проблеми решавају путем Центра за социјални рад, Геронтолошког центра, а и најближа робина која се у појединим случајевима шетка по великим градовима, могла би и морала по закону да припомогне својим болесним и остарелим родитељима – вели Шобот.  У Црвеном крсту се труде да донацијама које добијају помогну најугроженије категорије становништва, а очекују да ће донација бити више од Нове године.

– Помоћ би требало да има месечни континуитет, а не од случаја до случаја, али када би се сви бавили својим послом и животом, а туђим животима само када некоме треба помоћи, било би свима боље – поручује Шобот.

М. Суџум