Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Обележили Светски дан прве помоћи

Волонтери Црвеног крста Бачка Паланка су у понедељак обележили Светски дан прве помоћи (10. септембар). Паланчани су тај важан датум обележили у ОШ „Вук Караџић“ пригодном показном вежбом за малишане. Инсцениране су три повреде, посекотина при паду са бицикла, повреда главе и потрес мозга при паду и епи напад, док је ученицима ОШ „Вук Караџић“ показана и техника оживљавања, односно реанимација (CPR).

О значају прве помоћи је ученицима причала волонтерка Црвеног крста Бачка Паланка Тара Поганчев која је објаснила како су повреде настале, као и како се санирају.

-Код прве повреде при паду са бицикла имали смо једну обичну посекотину на руци. То је нешто што се релативно често дешава и то смо санирали стерилном газом и троугластом марамом. Стерилна газа се користи да би се повреда или рана обезбедила од разних бактерија и инфекција, а троугласта марама служи за превијање и због свог облика је погодна за све и свашта. Код превијања се можемо служити и обичним завојем. Друга повреда је била при паду када је човек почео да се тресе, односно био је то епи напад. До тога долази ретко када један центар у мозгу не ради добро и долази до пада у несвест, а при томе долази до неконтролисаног грчења мишића. Код епи напада треба обезбедити или имобилисати врат да се што мање помера како се не би још више повредио. И трећа повреда је била повреда главе са посекотином на аркади и потресом мозга. То смо могли да уочимо по крварењу из носа и ушију, а код ове повреде је било кључно имобилисање врата повређеног. Показали смо и технику оживљавања, односно реанимације (CPR) са масирањем срца и вештачким дисањем. Дакле, прва помоћ је веома важна јер се тако помаже онима којима је помоћ потребна, рекла је Тара Поганчев волонтерка Црвеног крста Бачка Паланка.

Прва помоћ је веома значајна и треба да буде део опште културе сваког човека, да зна како да се снађе и поступи у несрећним ситуацијама у кући  или на улици. Несреће су непредвидљиве, па указивање прве помоћи неретко спашава нечији живот до доласка екипе Хитне помоћи. Црвени крст Бачка Паланка са својим волонтерима годинама врши едукацију деце и омладине по основним и средњим школама из пружања прве помоћи, а догађај у понедељак је само наставак добре сарадње коју ова хуманитарна организација има са школама. Када се деси несрећа, повређеног најпре треба обезбедити како не би задобио још неку повреду, а потом назвати Хитну помоћ на 194 или 752-900 у Бачкој Паланци, представити се и рећи о каквој се повреди ради. Потом ће особа која је звала добити потребне савете до доласка екипе Хитне помоћи.

Д. З.