Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Лечење деце хипотерапијом

Црвени крст Бачка Паланка је у петак у свом Одмаралишту у Багремари одржао хипотерапију, односно терапију лечења одређених обољења уз помоћ коња. Наиме, већ дуго је овај вид лечења присутан у свету, јер је примећено благотворно дејство коња на људско здравље. Лечење помоћу коња је одржано уз помоћ Ергеле Карађорђево, а уз учешће малишана из Основне школе “Херој Пинки”.

-То је наша жеља одавно, да радимо терапијско јахање у природи. Дуго смо чекали на ово, а ево уз помоћ дефектолога хипотерапеута Марине Видојевић и дочекали. Она се одушевила идејом да се хипотерапија ради у Бачкој Паланци. Ово је био само први дан терапије, а радићемо ово следећа два петка. Жеља нам је да следеће године ово буде стална поставка у нашем Одмаралишту, имамо неке комбинације да набавимо два коња која ће бити овде, а тиме би уз терапију могли да организујемо и школу јахања за децу рекао је Бранислав Шобот уз захвалност Ергели Карађорђево, Небојши Златановићу и Војној установи Моровић.

Директор ОШ “Херој Пинки” Дијана Вила је истакла да је ово један потпуно нови вид терапије који ова образовна установа није била у прилицу да примењује у раду са децом са сметњама у развоју.

-На ову идеју смо дошли заједно са Црвеним крстом и ево реализујемо је у Одмаралишту у Багремари, уз помоћ лиценцираног дефектолога Марине Видојевић. Надам се да ће ово заживети у наредном периоду и да ће ова активност бити континуирана у Бачкој Паланци. Сусрет са животињама код деце изазива посебне емоције, релаксирајуће и опуштајуће, али први контакт ипак изазива страх, јер је то нешто ново, што нису до сада доживели и имају страх од непознатог. То је сасвим нормално не само код малишана, већ и код одраслих. Међутим, када проведу неко одређено време на коњу и када осете ту лагодност, наравно да то изазива задовољство код деце. То је и најважнији циљ овог терапијског јахања, да се дете које има сметњу у развоју после пола сата дружења са коњем осећа задовољно, нагласила је Дијана Вила, директор ОШ “Херој Пинки”.

Хипотерапија има изузетно благотворно дејство на многа обољења. Између осталог, позитивно делује на пацијенте који болују од церебралне парализе, мултипле склерозе, параплегије, реуматоидног артритиса, мишићне дистрофије, а помаже и оболелима од менталне ретардације, Дауновог синдрома, аутизма и успешно смањује последице цереброваскуларног инсулта, односно последица трауматске повреде мозга. Ипак, не препоручује се пацијентима са кривом кичмом, оболелима од артрозе и луксације кукова, као и тежих облика остеопорозе и патолошких ломова костију. Такође, није препоручљиво пацијентима који пате од хемофилије, отворених рана (декубитуса), неконтролисаних епилептичних напада, као и онима са цереброваскуларним сметњама због анеуризме или ангиома.

Д. З.