Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Обележен Светски дан прве помоћи

Екипа Црвеног крста Бачка Паланка је у петак, 8. септембра обележила Светски дан прве помоћи у Средњој стручној школи „Др Радивој Увалић“ извођењем показне вежбе „Незгоде у кући“ ученицима првог разреда смера кувари и конобари. Волонтери ЦК Бачка Паланка су демонстрирали како се врши реанимација особе, затим како се санирају повреде од посекотина и опекотина до доласка екипе Хитне медицинске помоћи. Најосновнија ствар је, на првом месту, бити смирен и не паничити и назвати Хитну помоћ на 194 (у Бачкој Паланци је број телефона Хитне службе 752-900), представити се и навести локацију где се налазите и казати о каквој повреди се ради.

-Прва помоћ је најзначајнија делатност Црвеног крста и ову тему обрађујемо јер смо сви сведоци да никада не знамо када ћемо бити у прилици да некоме помогнемо. Технике пружања прве помоћи су нешто што може да се научи како би могли да спасимо некоме живот. Циљ прве помоћи јесте да се спаси људски живот, али и да се смање последице повређене или оболеле особе и да се та особа у најкраћем временском року збрине, да се што пре делује јер знамо да су секунде могу бити од пресудног значаја када се ради о спашавању људског живота. Прва помоћ треба да буде саставни део опште културе сваког појединца и неопходно је да се подигне свест појединца, а и читавог друштва о њеном значају, рекла је Драгана Милић из Црвеног крста Бачка Паланка.

У својству домаћина ове акције нашла се Средња стручна школа „Др Радивој Увалић“ која остварује успешну сарадњу са ЦК Бачка Паланка на разним нивоима.

-Са Црвеним крстом успешно сарађујемо на разним темама и активностима, а укључили смо се у ову акцију на њихову иницијативу, а на наше задовољство. Ова акција је намењена деци која најчешће проводе време у кухињи или за шанком, а Црвени крст је демонстрирао шта се ради и како се поступа у случају неке повреде, истакао је Томислав Ђуретић, директор ССШ „Др Радивој Увалић“.

Црвени крст Бачка Паланка годинама уназад велику пажнју посвећује раду са децом и омладином из пружања прве помоћи и реалистичком приказу повреда. Сваке године су екипе омладине и подмлатка Црвеног крста учесници Покрајинских такмичења и смотри из прве помоћи на којима бележе добре резултате. ЦК Бачка Паланка пружа и комерцијалну обуку из прве помоћи за предузећа, што је по закону обавезно за све фирме.

Д. З.