Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Обележен Светски дан борбе против туберкулозе

Волонтери Црвеног крста Бачка Паланка су у петак, 24. марта, у сарадњи са Домом здравља „Др Младен Стојановић“, у центру града обележили Светски дан борбе против туберкулозе. Том приликом су пролазницима дељени флајери и други пропагандни материјал, а одржан је и перформанс са лавором и прањем руку. Тиме је показано како су пре људи водили рачуна о хигијени.

Поводом обележавања овог дана, волонтери Црвеног крста су обишли и све три основне школе у граду и ученицима презентовали значај превенције туберкулозе, односно како да се спречи настајање ове болести. Истим поводом, Црвени крст је посетио и ромско насеље „Чергу“.

Туберкулоза је једна од најраспрострањенијих заразних болест која најчешће захвата плућа, али понекад и централни нервни сустем. Сматра се да је њоме заражено између више од две милијарде људи на свету, а сваке године се зарази око девет милиона људи. Према подацима Светске здравствене организације је прошле године у свету оболело 10,4 милиона људи, а 1,8 милиона је умрло током 2015. године.

Д. З.