Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ВОЛОНТЕРА

Развој волонтеризма од великог значаја

Волонтери су покретачка снага Црвеног крста који се у овој организацији обучавају из пружања прве помоћи, мотивисању добровољних давалаца крви, учествовању у акцијама прикупљања помоћи и свим хуманим и здравим вредностима живота. Поводом Светског дана волонтера (5. децембра) је председник Општине Бранислав Шушница у уторак уприличио пријем за волонтере Црвеног крста Бачка Паланка.

-Волонтери Црвеног крста су људи доброг срца и јаке воље који раде добру ствар за своју заједницу. Договорили смо са секретаром Црвеног крста да следеће године кренемо по основним школама са обуком како би добили нове младе волонтере. У наредној години ћемо определити више средстава из буџета Општине како би помогли развој волонтеризма, рекао је председник Општине Бранислав Шушница.

Секретар ЦК Бачка Паланка Бранислав Шобот је додао да су волонтери покретачка снага Црвеног крста и да ове организације без волонтера не би ни било.

-У суштини смо ми само логистика волонтерима. Та снага коју волонтери дају и бројност помаже нам да извршимо све задатке. Захваљујем се локалној самоуправи, првенствено из разлога да ова деца и сви волонтери у целини схвате озбиљност овога што раде, а да их неко разуме и прати у томе. Без обзира што имамо проблема на терену уклапамо се. Важност улоге волонтера се најбоље показала у време великих поплава у Србији 2014. године када су имали 921 хиљаду радних сати, истакао је Шобот.

У Црвеном крсту Бачка Паланка у сваком тренутку постоји минимум 130 волонтера који се могу скупити у најкраћем року, а у зависности од потребе ЦК Бачка Паланка може да ангажује преко 200 волонтера.

Један од великог броја волонтера у Црвеном крсту Бачка Паланка је Зоран Марковић (63) који је активан у Црвеном крсту од 1980. године.

-Када помажем другима осећам се задовољно и испуњено, осећај даривања је непроцењив. Зато саветујем све људе добре воље, поготово младе, да имају у себи мотив хуманости. Својом активношћу у Црвеном крсту сам упознао праве вредности и људе који у себи имају пуно позитивне енергије. Мој мото је “Велика је ствар желети и можи другима помагати”, нагласио је Зоран Марковић.

Тара Поганчев (17) је посебно активна у пружању прве помоћи.

-Волонтер за мене значи бити члан огромне породице која се непрестано шири, затим делити нова искуства, стицати и ширити знања. Такође значи пружати помоћ онима коме је потребна и стати поред њих када око себе немају никога. Због тога сам волонтер Црвеног крста седам година, надам се да ћу бити још пуно година. Све је почело ради друштва, али схвативши лепоту хуманости, Црвени крст је добио посебно место у мом животу, навела је Тара Поганчев.

Један од најмлађих волонтера Црвеног крста Никола Новак (14) је волонтер постао са само једанаест година.

-У почетку нисам све озбиљно схватао, тек сам касније кроз разна такмичења и акције увидео колико је озбиљно бити волонтер. Помоћи некоме ко је у невољи и знати како то да учиниш је неописиво, не знам како да опишем тај осећај када некоме помогнем, било то у кући, школи или на улици. Позвао бих овом приликом све моје вршњаке и оне млађе од мене да се придруже Црвеном крсту јер ће ту научити како наше мало некоме значи много, подвукао је Никола Новак.

Д. З.