Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Нама то ништа не мења

Бранислав Шобот из Црвеног крста Бачка Паланка о новом Закону о трансфузијској медицини

Крв се од наредне године више неће моћи давати појединачно у болници или на групним акцијама у фирмама и установама, предвиђа нови Закон о трансфузијској медицини који ће почети да се примењује од 1. јануара 2019. године. Овај закон прилично централизује област трансфузије и давалаштва крви, али надлежни тврде да не постоји бојазан да ће нека здравствена установа или болница у Србији остати без драгоцене течности.

Нови закон дефинише два нивоа трансфузије. Први су овлашћене службе за трансфузију које ће узимати и обрађивати крв и то ће бити заводи у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, те Институт за трансфузију крви у Београду. Други ниво чине болнице које ће постати банке крви за лечење пацијената.

Овлашћене службе за узимање и обраду крви ће добити најсавременију опрему и ПСР систем за тестирање крви. Ту опрему је могуће обезбедити за четири највећа центра, али не и за 47 појединачних болничких служби за трансфузију крви.

Давалаштво крви ће од сада бити контролисано и могуће само у организованим акцијама у сарадњи са Црвеним крстом по стриктно утврђеном календару. То значи да појединци даваоци крви више неће моћи да сами долазе у болницу, нити ће бити прикупљања крви по фирмама и установама, већ ће то радити само овлашћене службе из Новог Сада, Београда, Ниша и Крагујевца.

-Нама то ништа не мења, нити ремети планове. Ми већ годинама организујемо акције добровољног давања крви у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Нови Сад. Имамо утврђен годишњи распоред акција у граду и насељеним местима, тако да ове промене нимало не утичу на нас, каже Бранислав Шобот, секретар Црвеног крста Бачка Паланка.

Према подацима до којих смо дошли, добровољно давалаштво је знатно организованије и боље у Војводини, а једна од најзаслужнијих општина за то је и Бачка Паланка. С друге стране, јужније од Дунава и Саве су резултати у давању крви веома слаби. Овим законом се формира група сигурних давалаца, а истовремено се централизује пријем и дистрибуција крви до свих болница.

Д. З.