Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

МЕЂУНАРОДНИ СЕМИНАР ВОЛОНТЕРА У БАГРЕМАРИ

АУСТРИЈАНЦИ КАО У СВОМ ДОМУ

 

Протеклог викенда, тачније од 13. до 17. јула, у бачкопаланачком излетишту Багремара одржан је летњи камп подмлатка Црвеног крста Војводине на коме су учествовали волонтери из Ковина, Руме, Новог Сада, Кикинде, Ирига, Сомбора, Панчева, Суботице, Врбаса, Зрењанина, Пландишта и Сремске Митровице, али и гости из Црвеног крста Горње Аустрије. У улози домаћина је био Црвени крст Бачка Паланка који се побринуо да сви волонтери имају више него одличне услове за рад, а укупно је на четвородневном семинару у Багремари било 44 волонтера. Да подсетимо да је ова аустријска хуманитарна организација прошле године донирала средства за завршетак изградње Одмаралишта ЦК Бачка Паланка у Багремари.

-Црвени крст Горње Аустрије нам је у госте дошао са представницима ЦК Војводине и потпредседником ЦК Србије. Одушевљени су оним што су видели у Бачкој Паланци и презадовољни  сарадњом са ЦКВ и нама. Ми као основна организација ЦКВ смо испунили њихова очекивања и радимо све више на промоцији Црвеног крста. Током неколико дана су волонтери радили на првој помоћи и реалистичком приказу повреда, обољења и стања, затим превенција трговине људима и деловање у несрећама. Трудимо се да обучимо што више наших волонтера у овим областима и да се тачно зна шта је чији задатак када се, не дај Боже, такве ствари десе, навео је секретар ЦК Бачка Паланка Бранислав Шобот.

У среду је већ почео нови семинар у Багремари у сарадњи са новосадским Заводом за трансфузију крви, а везан је за мотивацију добровољног давалаштва крви.

Д. З.