Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Др Милан Жарковић председник, Бранислав Шобот секретар

Одржана Изборна скупштина Црвеног крста Бачка Паланка

У понедељак је у Бачкој Паланци одржана Изборна скупштина Црвеног крста Бачка  Паланка на којој су изабрани председник, потпредседник и Управни одбор ове хуманитарне организације. Чланови Скупштине су једногласно за председника ЦК Бачка Паланка забрали др Милана Жарковића који је и раније био ангажован у Црвеном крсту, пре свега у пружању прве помоћи, а нови-стари потпредседник је Здравко Зец из Младенова. Чланови Скупштине су бирани као најближи и стални партнери Црвеног крста Бачка Паланка, а они су :

Здравко Зец, Ана Топић, Савић Милован, Зорић Нада, Марковић Милорад, Крчединац Никола, Камањ Жељко, Михајлов Радојка, Рујевић Бојана, др Бајић Милан, Петровић Вера, Јелић Петар Звонко, Рајовић Јелена, Добрић Ковиљка,  Танкосић Душка, Радаковић Мирјана, Малешев Вукашин, Вила Дијана,  Ђуретић Томислав, Толд Јакоб, Круљ Владимир, Марковић Зоран, Зорић Драган, Зубац Војислав,  Кнежевић Александра и др Милан Жарковић.

У нови Управни одбор су, поред др Жарковића и Зеца, ушли и др Мирко Баљ, Дијана Вила, Милан Бељански, Владимир Круљ, Мирјана Радаковић, Радојка Михајлов и др Момир Антоловић. Ово је, по речима Бранислава Шобота, који је на истој седници Управног одбора једногласно изабран за Секретара Црвеног крста Бачка паланка за мандатни период 2018-2022 године , уз много речи похвале за све претходне периоде. Секретар је истакао да је ово можда и  најјачи састав Управног одбора који је Црвени крст у Бачкој Паланци икада имао уз велику захвалност свима којима су били у претходном периоду у Управном одброу тиме не умаљујући њихову улогу у развоју Црвеног крста.

Нови председник Црвеног крста Бачка Паланка др Милан Жарковић ради у служби Хитне помоћи Дома здравља “Др Младен Стојановић”, а замениће дугогодишњег председника ове организације др Небојшу Коларова који је службено одсутан. Посебну захвалност дугујемо др Небојши Коларову који је више од 40 година од волонтера па да председника у Црвеном крсту Бачка Паланка. Његов рад и ангажовање су помогли да се организација Црвеног крста Бачка Паланка развије у институцију о којој се прича са поштовањем. Надамо се његовом скором повратку и наставку његовог квалитетног ангажовања.

Секретар ЦК Бачка Паланка Бранислав Шобот поднео је извештај о раду организације у протекле четири године, као и план рада за наредни мандатни период од 2018. до 2022. године. У средишту активности ЦК Бачка Паланка у наредне четири године ће и даље бити човек и његове потребе, а првенствено деца и омладина. Поред помоћи људима, велика пажња биће посвећена мотивацији, едукацији и усмереној координацији волонтера свих узраста и професија и вредновању резултата њиховог ангажовања у овој организацији. Основни програмски приоритети бачкопаланачке хуманитарне организације су промоција и омасовљавање добровољног давалаштва крви, прва помоћ, здравствено-превентивна делатност, подмладак и омладина и социјална делатност. Међу програмским приоритетима се налазе и припрема за деловање у несрећама, ширење знања о Међународном хуманитарном праву и Међународном покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца (дифузија), служба тражења и организација и развој. Радиће се на унапређивању система дистрибуције хуманитарне помоћи, а посебну улогу имаће информативна и промотивна делатност.

-Највећи сегмент који покривамо су деца са којом редовно радимо и константно их едукујемо. Црвени крст се пуно приказује не само у нашем граду, а било би добро када би се мало знало о Црвеном крсту. Једанаест година смо најхуманија средина у Србији и то је понос пре свега давалаца крви, а онда и нас. Молимо Бога да свака следећа година буде боља, без поплава, снежних наноса и што мање муке за људе којима ми морамо да помажемо, рекао је секретар Црвеног крста Бачка Паланка Бранислав Шобот.

Делегат ЦК Бачка Паланка у Скупштини Црвеног крста Војводине биће секретар организације Бранислав Шобот, а у Скупштини ЦК Србије ће то бити др Милан Жарковић.

Д. З.