Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Додељена јубиларна признања даваоцима крви

Светски дан добровољних давалаца крви је Црвени крст Бачка Паланка прошлог петка обележио традиционалном доделом плакета даваоцима крви. Признања су уручена за племените житеље наше општине који су дали крв 35, 50, 75, 100, па и више пута.

Секретар Црвеног крста Бачка Паланка Бранислав Шобот истакао је да не постоје речи којима се може захвалити на прави начин добровољним даваоцима крви за сву племенитост коју они чине.

-Да смо најбољи у добровољном давању крви, то сви знамо, а да ћемо то бити дуги низ година и то знамо. Направили смо добру базу, јер смо укључили средње школе, а сваке године имамо 150-200 младих давалаца крви у Бачкој Паланци. Давно смо ми престали да се такмичимо да би добијали златне плакете од председника Србије. Ми ово радимо из срца, а лично сам најпоноснији био када сам прошле среде на редовној јунској акцији давања крви видео два оца са два сина са тек напуњених 18 година. То је оно што ми радимо и чему тежимо, а како ће то неко да види и да ли ће и у којој мери да помогне добровољним даваоцима крви видећемо.

Надамо се да ће и тај закон једног дана ући у скупштинску процедуру, да ће даваоци крви бити много цењенији и поштованији у друштву. Када једном дате крв то је хумано, више пута је то много хуманије, а они који дају крв 35, 50, 75, 100 и 150 пута то су онда хероји. У земљама у окружењу су ти људи вредновани као хероји, а ми се тридесет година боримо за права добровољних давалаца крви. Мислим да је једна реч „хвала“ најбоља коју могу да кажем у овом тренутку, али ни по то хвала нисте дошли овде. Добровољни даваоци крви су посебна сорта људи, који долазе сами када треба некоме помоћи у невољи, а када треба да добију плакету за то што чине онда их нема. То је понос Бачке Паланке.

Шобот је још једном нагласио да Црвени крст Бачка Паланка има велику помоћ локалне самоуправе испред које се хуманим Паланчанима обратио председник Скупштине општине Мита Лачански:

-Бити овде међу даваоцвима крви је велика част, али и обавеза нас који водимо локалну самоуправу. Управо захваљујући даваоцима крви је наша општина дванаести пут за редом проглашена за најхуманију средину у Србији, много пута је то и ранијих година добијала, а дубоко верујем да ћемо бити и следеће године добити то признање. Морам да кажем да се Црвени крст Бачка Паланка бави и другим активностима, осим добровољног давалаштва крви, и са те стране су житељи наше општине збринути. Могу само да кажем даваоцима крви да остану такви какви јесу, јер су за нас најбољи.

Чланови Клуба „100 плус“ су ове године постали Драган Тошић, Јан Фабри и Лазар Јатић за стотину давања, а херој над херојима је Боро Шипка са 150 давања. Шипка је за херојство од ЦК Бачка Паланка на поклон добио телевизор.

У пригодном културно-уметничком програму су учествовали чланице Хора из Културног клуба „Звоно“, затим чланови Клуба класичне гитаре „Акорд“ и Књижевног клуба „ДИС“.

Плакету за хуманост и сарадњу са Црвеним крстом је добио и „Таркет“.

Д. Зорић