Црвени крст Бачка Паланка

“Потреба је стварна, а време је сада!”

Деца понела одличне утиске

Црвени крст Бачка Паланка у свом Одмаралишту угостио децу из наше и општине Оџаци

 

Од петка до недеље је у Одмаралишту Црвеног крста Бачка Паланка боравило 34 деце основношколског узраста из насељених места наше и општине Оџаци. У питању је реализација сарадње две локалне самоуправе договорена између председника Општине Бачка Паланка Бранислава Шушнице и председника Општине Оџаци Латинке Васиљковић управо у Багремари. Деца из села бачкопаланачке и оџачке општине су током три дана боравка научила пуно о Црвеном крсту, пружању прве помоћи и свему ономе што ради ова хуманитарна организација.

-Увек говорим да је локална смаоуправа наш најважнији партнер. Ово је наша средина и увек смо потенцирали ту причу о сарадњи са нашом Општином. Ово је идеја председника Општине Бранислава Шушнице, почетак је фантастичан и надам се да ћемо следеће године правити сличну причу. Наша идеја и циљ јесте да што више деце која похађају ове летње и викенд школе у нашем Одмаралишту постану волонтери Црвеног крста. Желимо да их научимо шта је то Црвени крст, да не мисле да ми постојимо само када нас погоде поплаве или неке велике несреће. Црвени крст је, као и прва помоћ, саставни део културе сваког човека. Управо то потенцирамо и молимо децу да озбиљно схвате ово што ми радимо, јер ће им можда то требати у животу. Надам се да ће некo и од ове деце то прихватити и постати наш волонтер. Са поносом можемо да кажемо да на селима наше општине имамо велики број волонтера, каже секретар Црвеног крста Бачка Паланка Бранислав Шобот уз захвалност локалној самоуправи.

Челник бачкопаланачке општине Бранислав Шушница је напоменуо да је Бачка Паланкла овим гестом показала да је хумана средина.

-Увек треба истицати да је наша општина, захваљујући Црвеном крсту, последњих десет година у низу најхуманија средина у Србији, а то показујемо и сваким нашим гестом. Реализовали смо договор са колегиницом из Оџака и наградили најбољу децу. Овога пута смо кренули од сеоских средина, да и они виде шта имамо у Одмаралишту. Имали су прилику да науче нешто ново и да склопе пријатељства, а најбоље је када крену од малих ногу да уче о здравим и правим вредностима, нагласио је председник Општине Бранислав Шушница.

Утисци деце су слични и своде се на то да су презадовољни боравком у Одмаралишту где је простор заиста леп, а са тим се слаже и Емилија Богавац из Оџака.

-Овде у викенд школи у Багремари нам је јако лепо, дружимо се, радимо заједно и сарађујемо. Имамо неке занимљиве квизове и склапамо нова пријатељства, навела је Емилија Богавац.

Слично је мишљење и ученика из Младенова Саве Радишића и Петра Совиља који кажу да је овде супер, да су много научили о Црвеном крсту, стекли пуно нових пријатеља и да име је жао што ова школица траје само три дана.

Одличне утиске из Одмаралишта ЦК Бачка Паланка у Багремари су понели и Александра Попов и Тодор Божин из Парага који кажу да су се пуно забављали и успут научили многе корисне ствари. Једва чекају да поново дођу у Багремару.

Д.З.